Sudionici ALL DIGITAL Summita

6. 6. 2023. Zagreb – Digitalna transformacija koja nikoga ne izostavlja

Konferencija o digitalnoj transformaciji obrazovanja
Algebra Spark Space Gradišćanska 24

6. lipnja 2023. Mreža za razvoj digitalne pismenosti je u suradnji s Udrugom hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, međunarodnom organizacijom European Citizen Action Service i Visokim učilištem Algebra organizirala u Algebra Spark Space centru u Zagrebu konferenciju pod nazivom Digitalna transformacija koja nikoga ne izostavlja

Na konferenciji je Žarko Čižmar prestavio smjernice razvoja digitalne i medijske pismenosti u školama koje su djelomično usvojene u izradi Digitalne strategije Hrvatske za razdoblje do 2032. godine i Akcijskog plana razvoja sustava obrazovanja RH do 2027.

Elisa Lironi iz European Citizen Action Service je predstavila smjernice inkluzivne digitalne transformacije Europske unije koje je izradio europski klaster organizacija civilnog društva.

U uvodnom govoru, dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković je govorio o potrebi vođenja digitalne transformacije obrazovanja. Panel rasprave su se bavile temama pripremljenosti škola za digitalno doba te razvojem medijske pismenosti i kreativnosti djece i mladih.

Na panelu o pripremljenosti škola za digitalno doba sudjelovali su Suzana Hitrec iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Nataša Sajko iz Medicinske škole Varaždin, Mislav Balković s Visokog učilišta Algebra i moderator Žarko Čižmar iz Telecentra.

Sudionici su odgovarali na pitanja o potrebi uvođenja informatike kao obaveznog predmeta, potrebi razvoja digitalnih kompetencija nastavnika, projektnom i interdisciplinarnom učenju, potrebi razvoja kreativnosti i komunikacijskih vještina učenika, te očekivanim potrebama na tržištu rada i utjecaju umjetne inteligencije na formalno i neformalno obrazovanje.

Na panelu o potrebama razvoja medijske pismenosti sudjelovali su Lana Ciboci Perša iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, Matija Mrakovčić iz Kurziva, Žarko Čižmar iz Telecentra, Paško Bilić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije i moderator Nikola Buković iz Gonga.

Sudionici su predstavili rezultate istraživanja o medijskoj pismenosti opće populacije i nastavnika hrvatskoj jezika u osnovnim školama te smjernice razvoja medijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama i neformalnom obrazovanju nastale u sklopu tematske mreže Medijsko obrazovanje je važno .MOV.

U poslijepodnevnom dijelu programa Tena Perišin s Fakulteta političkih znanosti i Lamija Alečković iz tvrtke Level L Media Consulting vodile su radionicu o produkciji obrazovnog videa za regionalne centre kompetentnosti.

Digitalna organizacija i Algebra Media Lab su organizirali produkciju događanja i video prijenos na Zoom platformi.

Sadržaj ovih web stranica isključiva je odgovornost Telecentra