Sudionici ALL DIGITAL Summita

19. 5. 2023. Zagreb – Osnaživanje starijih osoba i ranjivih skupina za digitalni svijet

Konferencija o digitalnoj inkluziji
Algebra Spark Space Gradišćanska 24

Mreža za razvoj digitalne pismenosti, udruga ODRAZ i Visoko učilište Algebra su 19. svibnja 2023. organizirale u Algebra Spark Space centru u Zagrebu konferenciju o digitalnoj inkluziji pod nazivom Osnaživanje starijih osoba i ranjivih skupina za digitalni svijet.

Lidija Pavić Rogošić iz ODRAZ-a predstavila je projekt Digitalna.hr u sklopu kojeg je nastala Mreža za razvoj digitalne pismenosti.

Žarko Čižmar je ispred Mreže za razvoj digitalne pismenosti predstavio smjernice digitalne inkluzije u kojima Mreža predlaže otvaranje centara digitalne inkluzije u svakoj jedinici lokalne samouprave. Kako bi se osigurala kvaliteta usluga koje bi se pružale u tim centrima, Mreža predlaže i razvoj mikrokvalifikacija za e-facilitatore programa digitalne inkluzije. 

U smjernicama se preporuča korištenje postojeće javne infrastrukture knjižnica, škola, centara za kulturu i tehničku kulturu, mjesnih odbora i domova umirovljenika kako bi se financijska sredstva mogla maksimalno usmjeriti u provedbu savjetodavnih i edukativnih programa za ranjive društvene skupine.

Robertina Zdjelar s Fakulteta organizacije i informatike je predstavila rezultate istraživanja Spremnost javnih politika za e-uključivost populacije 54+ u Varaždinskoj županiji. Iva Klak Mršić iz Knjižnica grada Zagreba je govorila o potrebama razvoja informacijske pismenosti starijih osoba. Alisa Fabris s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta je prezentirala projekte koji se bave digitalnom inkluzijom osoba s intelektualnim teškoćama. 

U panel raspravi o modalitetima digitalne inkluzije sudjelovali su Robert Kelemen iz Varaždinske županije, Ivan Penava iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Marko Horvat s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Marija Livajušić iz Centra UP2DATE i Stanko Svečak iz Udruge invalida rada Zagreba.

Sudionici su odgovarali na pitanja o tome što za njih predstavlja pojam digitalne inkluzije, što bi od digitalnih znanja i vještina svi građani trebali imati, tko je trenutno isključen iz digitalnog društva i zašto, trebamo li sustavni pristup digitalnoj inkluziji ili je to osobni problem svakog građanina, tko bi i gdje trebao provoditi programe digitalne inkluzije, a tko bi ih trebao financirati, trebaju li programi digitalne inkluzije biti dio građanskog odgoja mladih te u kom bi smjeru trebali ići razvojni projekti digitalne inkluzije

Digitalna organizacija i Algebra Media Lab su organizirali produkciju događanja i video prijenos na Zoom platformi.

Mreža za razvoj digitalne pismenosti predlaže otvaranje centara digitalne inkluzije u svakoj jedinici lokalne samouprave. Kako bi se osigurala kvaliteta usluga koje bi se pružale u tim centrima, Mreža predlaže razvoj mikrokvalifikacija za e-facilitatore programa digitalne inkluzije. Preporuča se korištenje postojeće javne infrastrukture knjižnica, škola, centara za kulturu i tehničku kulturu, mjesnih odbora i domova umirovljenika kako bi se financijska sredstva mogla maksimalno usmjeriti u provedbu savjetodavnih i edukativnih programa za ranjive društvene skupine. 

Smjernice za digitalnu inkluziju ranjivih društvenih skupina

Sadržaj ovih web stranica isključiva je odgovornost Telecentra