Konferencija o digitalnoj inkluziji

Mreža za razvoj digitalne pismenosti i Grad Zagreb organizirali su 17. 2. 2022. tematsku konferenciju o digitalnoj inkluziji. Konferencija je organizirana u Zagrebačkom inovacijskom centru u dvorani Akcelerator od 9:00 do 16:00 sati uz prijenos uživo na Zoom Eventu: poveznica. Moderatori konferencije bili su Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a i Žarko Čižmar iz Telecentra.

Iskustva digitalne transformacije Estonije predstavio je Ivar Tallo, osnivački direktor Akademije e-Uprave Estonije.

O potrebama razvoja digitalne pismenosti u Hrvatskoj govorio je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra. Naglasio je kako je u programima razvoja digitalne pismenosti važno napraviti pomak od vještina korištenja digitalnih tehnologija prema vještinama stvaranja digitalnog sadržaja, bilo da se radi o pisanju programskog koda ili kreiranju teksta, slike i zvuka u multimedijskom stvaralaštvu. Pogledajte izlaganje na YouTube kanalu Mreže.

Riina Vuorikari, voditeljica razvoja digitalnog kompetencijskog okvira za građane (DigComp) u Zajedničkom istraživačkom centru Europske komisije i Stefano Kluzer, koordinator All Digital zajednice prakse predstavili su novu verziju DigComp 2.2. DigComp 2.2 uključuje 5 kompetencijskih područja, 21 kompetenciju, 8 kompetencijskih razina i 259 primjera znanja, vještina i stavova, a koristi se za kreiranje javnih politika, planiranje obrazovnih programa te ocjenjivanje i certificiranje digitalnih kompetencija građana. Pogledajte izlaganje na YouTube kanalu Mreže.

Rezultate Istraživanja o digitalnoj inkluziji starijih osoba, osoba s invaliditetom, stanovnika otoka i ruralnih sredina Mreže za razvoj digitalne pismenosti predstavile su Nikolina Žajdela Hrustek i Antonela Čižmešija s Fakulteta organizacije i informatike.

Primjere dobre prakse digitalne inkluzije prezentirali su mr. sc. Marijan Frković (Hrvatski informatički zbor), Ines Vrban (Zaklada „Zajednički put“), Anamarija Lazić (Udruga invalida rada Zagreba), Marija Livajušić (Centar UP2DATE) i Iva Klak Mršić (Knjižnice grada Zagreba).

Prigodnim izlaganjima skupu su se obratili Frane Šesnić, direktor ZICER-a i Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Na okruglom stolu Lokalna samouprava i politike digitalne inkluzije sudjelovali su Branimir Šutalo, savjetnik gradonačelnika Zagreba, Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke i Robert Kelemen iz Varaždinske županije.

Predavanje o Javnim politikama održao je prof. dr. sc. Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti. Govorio je o javnim politikama kao racionalnom aspektu političkog života. Javne politike su namijenjene rješavanju problema s kojima se zajednica suočava i u pravilu se zasnivaju na izboru između alternativa. Kada se javne politike zasnivaju na dokazima, podiže se kvaliteta javnog upravljanja. Pogledajte predavanje na YouTube kanalu Mreže.

Politike digitalne inkluzije u Austriji prezentirao je mag. Klaus Hoeckner, zamjenik glavnog direktora Udruge za pomoć slijepim i slabovidnim osobama Austrije.

Konferencija je završila predavanjem o smjernicama za digitalnu inkluziju mladih koji nisu niti u sustavu obrazovanja niti su zaposleni, a koje se često naziva NEET populacija. Predavanje je održao Predrag Bejaković, znanstvenik s Instituta za javne financije.