Sudionici ALL DIGITAL Summita

17. 2. 2022. Zagreb – Konferencija o digitalnoj inkluziji 2022

Mreža za razvoj digitalne pismenosti i Grad Zagreb organizirali su 17. 2. 2022. tematsku konferenciju o digitalnoj inkluziji. Konferencija je organizirana u Zagrebačkom inovacijskom centru u dvorani Akcelerator od 9:00 do 16:00 sati uz prijenos uživo na Zoom Eventu. Moderatori konferencije bili su Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a i Žarko Čižmar iz Telecentra.

Iskustva digitalne transformacije Estonije predstavio je Ivar Tallo, osnivački direktor Akademije e-Uprave Estonije. Kada je prije dvadesetak godina Estonija pokrenula digitalnu transformaciju javne uprave, nitko nije očekivao veliki uspjeh ove bivše sovjetske republike koji je uslijedio. 2002. su na čipove osobnih iskaznica integrirani digitalni certifikati za elektronički potpis. 2005. je omogućeno glasanje putem interneta, a 2008. je pokrenut sustav e-Zdravstva. 2016. su uvedene pametne osobne iskaznice, koje putem mobilnih aplikacija danas koristi preko 600.000 Estonaca. Pogledajte video snimku izlaganja na YouTubekanalu Mreže.

O potrebama razvoja digitalne pismenosti u Hrvatskoj govorio je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra. Naglasio je kako je u programima razvoja digitalne pismenosti važno napraviti pomak od vještina korištenja digitalnih tehnologija prema vještinama stvaranja digitalnog sadržaja, bilo da se radi o pisanju programskog koda ili kreiranju teksta, slike i zvuka u multimedijskom stvaralaštvu. Pogledajte video snimku izlaganja na YouTube kanalu Mreže.

Riina Vuorikari, voditeljica razvoja digitalnog kompetencijskog okvira za građane (DigComp) u Zajedničkom istraživačkom centru Europske komisije i Stefano Kluzer, koordinator All Digital zajednice prakse predstavili su novu verziju DigComp 2.2. DigComp 2.2 uključuje 5 kompetencijskih područja, 21 kompetenciju, 8 kompetencijskih razina i 259 primjera znanja, vještina i stavova, a koristi se za kreiranje javnih politika, planiranje obrazovnih programa te ocjenjivanje i certificiranje digitalnih kompetencija građana. Pogledajte video snimku izlaganja na YouTube kanalu Mreže.

Rezultate Istraživanja o digitalnoj inkluziji starijih osoba, osoba s invaliditetom, stanovnika otoka i ruralnih sredina Mreže za razvoj digitalne pismenosti predstavile su Nikolina Žajdela Hrustek i Antonela Čižmešija s Fakulteta organizacije i informatike. Prema rezultatima istraživanja, 36% ispitanika izjavilo je da im internet pomaže u uključivanju u život zajednice. 48% ispitanika ne koristi javne digitalne usluge, dok bi njih 40% željelo naučiti koristiti sustav e-Građani. 42% ispitanika ne zna i ne želi naučiti kupovati putem interneta. Pogledajte video snimku izlaganja na YouTube kanalu Mreže.

Primjere dobre prakse digitalne inkluzije prezentirali su mr. sc. Marijan Frković (Hrvatski informatički zbor), Ines Vrban (Zaklada „Zajednički put“), Anamarija Lazić (Udruga invalida rada Zagreba), Marija Livajušić (Centar UP2DATE) i Iva Klak Mršić (Knjižnice grada Zagreba). Pogledajte video snimku izlaganja na YouTube kanalu Mreže.

Prigodnim govorima skupu su se obratili Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba i Frane Šesnić, direktor ZICER-a. Gradonačelnik Tomašević je naglasio da projekti digitalizacije gradske uprave, poput podataka o svim kapitalnim investicijama i svim transakcijama s računa Grada Zagreba u realnom vremenu, moraju biti dostupni svim građanima bez obzira na njihovu ekonomsku moć, društveni status, dob ili zdravstveno stanje. Pogledajte video snimku izlaganja na YouTube kanalu Mreže.

Na okruglom stolu Lokalna samouprava i politike digitalne inkluzijesudjelovali su Branimir Šutalo, savjetnik gradonačelnika Zagreba, Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke i Robert Kelemen iz Varaždinske županije. Rijeka je, prema istraživanju Apsolona proglašena za najuspješniji grad u Hrvatskoj po spremnosti za digitalnu transformaciju sa 76% digitaliziranih usluga lokalne samouprave. Pogledajte video snimku okruglog stola na YouTube kanalu Mreže.

Predavanje o Javnim politikama održao je prof. dr. sc. Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti. Govorio je o javnim politikama kao racionalnom aspektu političkog života. Javne politike su namijenjene rješavanju problema s kojima se zajednica suočava i u pravilu se zasnivaju na izboru između alternativa. Kada se javne politike zasnivaju na dokazima, podiže se kvaliteta javnog upravljanja. Pogledajte video snimku predavanja na YouTube kanalu Mreže.

Politike digitalne inkluzije u Austriji prezentirao je mag. Klaus Hoeckner, zamjenik glavnog direktora Udruge za pomoć slijepim i slabovidnim osobama Austrije. U Austriji jedan od pet građana ima neki oblik invalidnosti. Može se sa sigurnošću tvrditi da ćemo s godinama svi mi iskusiti neki oblik invalidnosti, bilo da se rade o otežanoj mobilnosti, slabovidnosti ili smanjenim kognitivnim sposobnostima. Pitanje pristupačnosti sadržaja na internetu, jedno je od ključnih pitanja politike digitalne inkluzije osoba s invaliditetom. Pogledajte video snimku prezentacije na YouTube kanalu Mreže.

Konferencija je završila predavanjem o smjernicama za digitalnu inkluziju mladih koji nisu niti u sustavu obrazovanja niti su zaposleni, a koje se često naziva NEET populacija. U Hrvatskoj 20,2% mladih pripada NEET populaciji. Predavanje je održao Predrag Bejaković, znanstvenik s Instituta za javne financije. Pogledajte video snimku prezentacije na YouTube kanalu Mreže.

Sadržaj ovih web stranica isključiva je odgovornost Telecentra